Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
100 g masła
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko
Nadzienie:
1 bakłażan
0,5 papryki czerwonej
0,5 małej cebuli czerwonej
8 pieczarek
200 g sera gorgonzola
0,5 szklanki mleka
sól, pieprz, oregano
Składniki na ciasto posiekać, a następnie szybko zagnieść i odstawić na godzinę do lodówki. Potem nastawić piekarnik na grzanie góra-dół na 200 stopni, rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę do tarty i nakłuć widelcem. Gdy piekarnik jest rozgrzany włożyć ciasto do podpieczenia na średnią półkę na 15 minut.
Bakłażana umyć i pokrój w cieniutkie plasterki około 2 mm (można użyć obieraczki), nasolić każdy plasterek i pozostawić pod przykryciem na 10 min do zmięknięcia. Potem opłukać i osuszyć.
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w kosteczkę.
Na patelni rozpuścić ser, zalać mlekiem i podgrzać ciągle mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji (doprawić delikatnie pieprzem i w razie potrzeby solą).
Wyjąć podpieczony spód ciasta, wylać na nie masę serową, ułożyć plastry bakłażana zaczynając od zewnątrz w kształcie spirali. Miedzy plastry bakłażana włożyć pieczarki. Na wierzch rozrzucić cebulę, paprykę i posypać oregano. Całość włożyć z powrotem do piekarnika na 30 minut. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz