niedziela, 1 lutego 2015

Orzeźwiająca tarta jabłkowo-cytrynowa pod bezową chmurką

Dzisiaj podzielę się z Wami moim ostatnim odkryciem: orzeźwiającą tartą z dodatkiem skórki z cytryny pokrytej bezą. Wspaniale się prezentuje, a dodatkowo jest świetną alternatywą dla standardowej szarlotki.







Składniki (forma o średnicy 28 cm):

1 1/4 szklanki mąki pszennej
2 jajka
100 gramów masła
1 cytryna
13-14 łyżek cukru
9-10 jabłek

Ciasto:
Przesiać mąkę, dodać pokrojone w kostkę masło, 2 żółtka, 2 łyżki cukru i otartą skórkę z jednej, sparzonej wcześniej cytryny. Składniki najpierw posiekać jak najdrobniej, dopiero później jak najszybciej zagnieść w miarę jednolite ciasto. Tajemnicą ciasta kruchego jest to, że nie należy go zbyt ogrzewać ciepłem dłoni. Następnie odstawić do lodówki lub na szybko do zamrażarki, ale niezbyt długo gdyż będzie potem je trudno rozwałkować.
Schłodzone ciasto podsypać delikatnie mąką i rozwałkować do średnicy formy. Następnie wyłożyć ciastem spód i boki, a potem nakłuć widelcem i wsadzić do zamrażalnika lub odstawić do lodówki. Im lepiej schłodzone ciasto, tym większa szansa, że szybko zetnie się w piekarniku i nie zacznie obsuwać, a to da nam ładne boki.

Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i pokroić w plastry o grubości około 0,5 - 1 cm. Przełożyć na patelnię, posypać 3-4 łyżkami cukru i skropić sokiem z połówki cytryny.
Smażyć na największym ogniu i delikatnie mieszać, aż jabłka nabiorą błyszczącego koloru i zmiękną, ale należy uważać, aby się zbytnio nie rozpadły. 

Beza:
Białka ubić na sztywno, potem dodać cukier i dalej ubijając do uzyskania gęstej konsystencji.

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni góra-dół i wsadzić przygotowaną wcześniej formę z ciastem. Piec około 15-20 min. Następnie wyciągnąć z piekarnika nałożyć masę jabłkową oraz bezę i włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut do uzyskania złotego koloru bezy. Wyłączyć piekarnik i lekko uchylić, ale nie wyciągać ciasta dopóki nie przestygnie, bo beza opadnie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz