Pizza - co tu dużo mówić: moje ulubione danie, które nawet jeśli znudzi mi się jednego dnia to już kolejnego znów mam na nie ochotę. Wspaniałe jest to, że można ją "konfigurować" na wiele różnych sposobów, ile ludzi tyle kombinacji :)
Składniki na dużą blachę:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
50 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1 szklanka ciepłej wody (około 40 stopni)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
opcjonalnie ulubione przyprawy (papryka, zioła prowansalskie)
Sos pomidorowy:
pół puszki pomidorów
2 łyżki z oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
Dodatki:
Tu już możecie zaszaleć i położyć co Wam się podoba :)
U mnie był to ser, pieczarki, salami, podsmażony kurczak, papryka, cebula.
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć do wody, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 minuty. Mąkę przesiać, dodać sól, oliwę, opcjonalnie przyprawy i wlać rozczyn z drożdży. Wymieszać łyżką, a następnie zagnieść jednolite, sprężyste ciasto. Uformować kulę, posmarować oliwą, włożyć do naczynia, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 min.
Zmiksować wszystkie składniki na sos i przygotować ulubione dodatki na wierzch.
Aby ciasto było chrupkie od spodu ja rozgrzałam piekarnik góra-dół do 250 stopni wraz z blachą aby później położyć na niej ciasto z papierem, które w ten sposób szybko się zetnie i będzie chrupkie.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią do pozbycia się gazu, a następnie zagnieść ponownie i rozciągnąć na papierze do pieczenia w rozmiarze lekko większym od wymiaru blachy.
Posmarować ciasto sosem, nałożyć ser i potem składniki. Jest to szczególnie ważne jeśli kładziecie pieczarki gdyż jeśli przykryjecie je serem, zaparzą się pod nim i puszczą dużo wody.
Tak przygotowane ciasto przesuwam ostrożnie na rozgrzaną blachę i wkładam do piekarnika na około 8-10 min na niższe piętro.
Mi w sumie zostało troszkę ciasta i zrobiłam sobie bagietkę :)
Mi w sumie zostało troszkę ciasta i zrobiłam sobie bagietkę :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz