sobota, 7 lutego 2015

Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym

Uwielbiam frytki, smażone rzeczy i ogólnie prawie wszystko co słone. Wiem, wiem nie ma się z czego cieszyć, ale taka moja słabość. W sumie powiem Wam w tajemnicy, że bez słodkości mogłabym się obejść, ale ta cała reszta... No way :)

Także dzisiaj pokażę Wam jak zrobić bardzo prostą przekąskę, którą można podać jako dodatek do dania lub jako osobną przekąskę najlepiej z sosem np. czosnkowym.


No to zaczynamy!

Składniki:
ziemniaki
oliwa z oliwek
tymianek
papryka ostra i słodka
pieprz
sól

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni góra dół. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube kawałki. Polać oliwą i przyprawić do smaku. Możecie użyć alternatywnych, Waszych ulubionych przypraw. Należy mieszać co jakiś czas. Piec do miękkości. U mnie około 45 minut.


Sos czosnkowy:
Składniki:
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
3 ząbki wyciśniętego czosnku
kropla ketchupu
pieprz
sól 

Wszystko wymieszać i odstawić na chwilę do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz