Składniki:
4 udka z kurczaka
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 łyżeczki tymianku
starta skórka z połowy cytryny
5 ząbków czosnku
sól i pieprz do smaku
pół suszonej papryczki chili (płatki)
kilka łyżek oleju
Przygotowanie:
Przygotować marynatę z jogurtu, wyciśniętego czosnku, tymianku, skórki z cytryny, cukru, soli i pieprzu. Oczyścić udka podważyć skórę i zrobić "kieszeń". Nałożyć marynatę w kieszeń i trochę na wierzch. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc. Przed pieczeniem włożyć udka do naczynia żaroodpornego, polać oliwą i posypać płatkami papryczki chili lub sproszkowaną papryczką. Ja posypałam papryczka wraz z pestkami, gdyż one są jeszcze bardziej ostre niż sama papryczka. Rozgrzać piekarnik góra dół 200 stopni i ustawić na niskim piętrze. Piec około 70 minut do uzyskania rumianej skórki. Co jakiś czas należy doglądać i polewać wydzielającym się sosem.
Ja podałam udka wraz z dodatkiem pieczonych ziemniaczków, sosem czosnkowym i ogórkami kiszonymi domowej roboty - swoją drogą pyszne same sobie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz