niedziela, 8 lutego 2015

Drożdżówki z makiem


Szybka, domowa drożdżówka do kawy MNIAM :)

Składniki:

Ciasto:
5 szklanek mąki
45 g świeżych drożdży
1,5 szklanki letniego mleka
100 g roztopionego masła
9 łyżek cukru
szczypta soli

Nadzienie:
1 opakowanie masy makowej (około 900 g)

Do posmarowania:
1 jajko

Przesiać mąkę do miski. W letnim mleku rozpuścić drożdże z cukrem odstawić na 2 minuty. Następnie wlać je do mąki i zamieszać z częścią mąki tak, aby powstała konsystencja gęstej śmietany i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać masło i sól. Wyrobić jednolite, gładkie ciasto, a następnie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość. Po tym czasie należy wyjąć ciasto i wyrobić je jeszcze raz w celu odgazowania. Ciasto rozwałkować na prostokąt około 80x35 cm. Nałożyć masę makową i zwinąć jak roladę. Pokroić na plastry około 5 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć kawałki ciasta. Należy nie umieszczać ich zbyt blisko siebie, gdyż w trakcie pieczenia podrosną. Tępą stroną noża zrobić wgłębienia w każdym kawałku i odstawić na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Nastawić piekarnik na pieczenie góra dół 200 stopni. Kawałki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem a następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Po przestygnięciu można polać lukrem.












4 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają, spróbuję zrobić zamiast pączków na tłusty czwartek. :)
    Pozdrawiam i zapraszam do nas.
    nakicialape.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę napisać bo nie wytrzymam. Mój chłopak właśnie zrobił drożdżówki z Twojego przepisu. Wyszły przepyszne! A przepis na ciasto drożdżowe pierwsza klasa, chyba lepszego nie znam. Dzięki i pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to super bardzo się cieszę, że Wam smakowało :)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń