sobota, 14 marca 2015

Zupa pieczarkowa



Składniki:
500 g pieczarek
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2 ziemniaki
1,5 litra bulionu
3 kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
2 łyżki śmietany
natka pietruszki
sól i pieprz

Pieczarki pokroić w większe kawałki, cebulę w piórka i podsmażyć na maśle i oleju na złoty kolor. Do gotującego się bulionu dodać pokrojone w plasterki pietruszkę i marchewkę, ziemniaki w kostkę, liście laurowe i ziele angielskie oraz podsmażone pieczarki i cebulę. Pogotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Zabielić śmietaną i posypać natką pietruszki na talerzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz