wtorek, 3 marca 2015

Tort brzoskwiniowo-kokosowy





Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 płaskich łyżek mąki tortowej
6 łyżek kokosu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu

Masa:
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
cukier do budyniu jeśli nie jest słodzony
1 kostka miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
6 łyżek kokosu

Poncz:
pół kubka mocnego naparu z herbaty
5 łyżek amaretto

Galaretka:
2 galaretki brzoskwiniowe
2 szklanki wody
1 puszka brzoskwiń

Ciasto:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie powoli dodawać cukier i ubijać dalej, potem żółtka. Następnie dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i kokosem delikatnie mieszając łyżką. Na końcu wmieszać ocet. Wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem boków) i włożyć do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni góra dół i piec około 30 minut. Pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Następnie obkroić wokół boków, delikatnie wyjąć i przekroić na pół.

Masa:
Zagotować dwie szklanki mleka z kokosem (często mieszając), a w jednej szklance zimnego mleka rozpuścić 2 budynie, cukier. Gdy mleko się zagotuje dodać mieszaninę i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia a następnie odstawić do wystygnięcia pod przykryciem. Gdy budyń wystygnie zmiksować masło na białą masę i małymi porcjami dodawać budyń ciągle miksując. Jeśli pojawiają się grudki dodać łyżkę mleka (nie za dużo na raz!).

Poncz:
Alkohol rozpuścić w herbacie i nasączyć nim przekrojone warstwy biszkoptu.

Galaretka:
Zagotować wodę i rozpuścić w niej 2 galaretki. Odstawić do wystudzenia (uważać aby nie stężało).
Brzoskwinie odsączyć i zmiksować na puree, a potem dodać do wystudzonej galaretki. Dokładnie wymieszać.

Złożenie tortu:
Przekrojone warstwy biszkopta nasączyć ponczem. Podzielić masę na 2 części (jedną trochę większą od drugiej). Włożyć pierwszą warstwę biszkopta do tortownicy. Wysmarować dokładnie mniejszą porcją masy, położyć drugą warstwę biszkopta, nałożyć drugą część masy pamiętając żeby dokładnie pokryć wszelkie szczeliny między formą, a ciastem (masa musi szczelnie pokryć biszkopt, aby nie przepuścić "w dół" galaretki). A następnie wylać masę brzoskwiniowo-galaretkową i odstawić do schłodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz