Składniki:
Placki:
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
3 łyżki mąki
2 jajka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Sos pieczarkowy:
pół kg pieczarek
1 cebula
3 łyżki mąki
1 łyżka masła
3 kulki ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól i pieprz do smaku
Placki:
Ziemniaki i cebulę utrzeć na małych oczkach, odczekać chwilę i odsączyć ze skrobi, można lekko odcisnąć, Dodać mąkę, jajka i przyprawy. Dokładnie wymieszać i smażyć placki na rozgrzanym oleju.
Sos pieczarkowy:
Pieczarki pokroić na duże kawałki i podsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Nie wrzucać za dużo na raz, gdyż zaczną się dusić, a nie smażyć i wypuszczą sok. Potem podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Do garnka wrzucić pieczarki, cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i zalać wodą tak aby przykryła pieczarki. Na patelni przygotować zasmażkę: wrzucić masło i mąkę, a potem przesmażać, aż będzie miała złocisty kolor. Następnie dodać zasmażkę do garnka, dokładnie wymieszać i pogotować z 10 minut, doprawić solą i pieprzem. W przypadku gdy sos jest za rzadki, można go odparować lub dodać zasmażki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz