wtorek, 21 kwietnia 2015

Pierogi ruskie z miętą






Składniki:
około 4 szklanki mąki
5 ziemniaków
200 g sera białego
5 cebul
3/4 kostki masła
1 jajko
pół łyżeczki suszonej mięty
sól i pieprz

Przepis:

Ciasto na pierogi należy wyrobić z mąki, jajka i gorącej wody. Wody dodać tyle, aby ciasto było jędrne i elastyczne. Następnie wsadzić je do woreczka foliowego i odstawić na około 1 godzinę. W tym czasie ciasto odpocznie i będzie bardziej elastyczne i łatwiejsze do dalszej pracy.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle.
Ziemniaki ugotować i ostudzić, a gdy będą już gotowe rozgnieść je z serem białym, większą częścią cebuli z masłem, suszoną miętą (około pół łyżeczki) oraz solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować i przygotować kawałki na pierogi (ciasto można wykroić na kwadraty lub kółka za pomocą szklanki).

Tak przygotowanym farszem nadziewać ciasto i zalepić pierogi.
Na wrzącą, osoloną wodę wrzucać porcję pierogów delikatnie mieszając, a gdy wypłyną, zmniejszyć gaz i gotować przez około 2 minuty. Po ugotowaniu wyciągnąć delikatnie z wody, przelać zimną wodą i polać pozostałym masłem z cebulką. Pierogi będą miały delikatnie orzeźwiający miętowy smak, oczywiście miętę można pominąć, ale polecam spróbować.

1 komentarz:

  1. Ciekawy pomysł z tą miętą. Jak w przyszłości zdobędę się na odwagę, żeby samemu ulepić pierogi to na pewno skorzystam z Twojej propozycji dodania mięty. :)

    OdpowiedzUsuń