piątek, 9 stycznia 2015

Ciasteczka brzoskwiniowe z polewą

Dziś przeglądając lodówkę przypomniałam sobie o cieście francuskim. Lubię je za chrupkość, smak i możliwość łączenia zarówno z dodatkami słodkimi jak i słonymi. Próbowałam go już w różnych odsłonach jednak dziś czas na wydanie brzoskwiniowe. I voila! Poniżej znajdziecie superszybki przepis :) Smacznego!



 Składniki:
ciasto francuskie
puszka brzoskwiń
1 łyżeczka masła
jajko

Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Ciasto kroimy w kwadraty o boku ok. 5 cm. Brzoskwinie kroimy w grubsze plastry. Ciasto nakłuwamy widelcem. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i nakładamy brzoskwinie i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 minut aż ciasto będzie złociste. Do małego garnka wlewamy syrop z brzoskwiń i gotujemy tak długo aż zredukuje swoją objętość i będzie miał konsystencję kisielu. Wtedy dodajemy łyżeczkę masła i mieszamy do rozpuszczenia. Gorącym sosem polewamy ciasteczka gdyż szybko zaczyna gęstnieć.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz