Dziś pora na pięknego, różowego łososia w towarzystwie pure ziemniaczano-chrzanowego oraz surówki z białej kapusty.
Składniki na łososia
filet łososia ze skórą
masło klarowane
cytryna
sól, pieprz
Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej masło aż będzie gorące. Kładziemy na patelnię łososia skórą do dołu i smażymy 3 min na średnim ogniu. Wierzch skrapiamy cytryną posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przekręcamy na drugą stronę i smażymy 3-4 minuty. Najlepiej jeśli łosoś jest lekko różowy w środku, a nie biały, wysuszony.
Po zdjęciu z patelni i przed podaniem odstawiamy na parę minut pod przykryciem do odpoczęcia.
Składniki na puree ziemniaczano-chrzanowe
6 małych ziemniaków
1,5 łyżki chrzanu
1,5 łyżki śmietany
sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy pozostałe składniki, świeżo utarty pieprz i ugniatamy do uzyskania kremowej konsystencji. Idealnie do tego celu nadaje się praska do ziemniaków.
Składniki na surówkę z białej kapusty
1/4 główki kapusty
1 mała marchewka
1 mała cebulka
1 łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany
sól, pieprz
Kapustę szatkujemy bardzo drobno, solimy, dodajemy ocet, cukier i mieszamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, cebulę siekamy bardzo drobno i wszystko dodajemy do kapusty.
Dodajemy śmietanę, majonez i pieprz do smaku. Odstawiamy do lodówki na jakieś 30 min przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz