czwartek, 3 grudnia 2015

Kopiec Kreta

Dziś przedstawię pomysł na domowego Kopca Kreta w całości wykonanego z dostępnych nam składników.



Moje proporcje są dla formy o średnicy 28cm.

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (około 510g)
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki olej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
niepełna łyżeczka sody oczyszczonej
6 łyżek kakao
3 jajka

Masa:
2 śmietan-fixy
500ml śmietanki 30%
1 tabliczka gorzkiej czekolady
6 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:
4 banany
cytryna do skropienia

Ciasto:
Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier do ubitego białka, następnie dodać żółtka i powoli wmiksować. Mąkę zmieszaną z kakao, sodą oraz proszkiem do pieczenia dodawać do jajek na przemian z mlekiem i olejem. Tortownicę wyłożyć papierem, wylać do niej ciasto i piec w temperaturze 160 stopni góra-dół około 50 minut. Gdy będzie upieczone wyciągnąć z piekarnika do przestygnięcia. Następnie ściąć górną warstwę (zostawić około 3 cm spód) a potem wydrążyć jeszcze w spodzie okrąg na głębokość około 1 cm aby powstał spód jakby do tarty z obramowaniem.
Resztę ciasta pokruszyć w misce aby przypominała ziemię.
Na spodzie ciasta ułożyć banany (skropione cytryną)  pokrojone wzdłuż lub w plasterki.

Masa:
Śmietankę ubić na sztywno, dodać potem cukier puder i śmietan-fixy i dalej ubić do uzyskania sztywnej konsystencji na wolnych obrotach. Do masy dodać pokrojoną drobno czekoladę i delikatnie wymieszać.

Na spodzie z bananami ułożyć masę a następnie posypać pokruszonym ciastem delikatnie dociskając do masy. Chłodzić w lodówce około godziny.

2 komentarze: