Moje proporcje są dla formy o średnicy 28cm.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (około 510g)
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki olej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
niepełna łyżeczka sody oczyszczonej
6 łyżek kakao
3 jajka
Masa:
2 śmietan-fixy
500ml śmietanki 30%
1 tabliczka gorzkiej czekolady
6 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
4 banany
cytryna do skropienia
Ciasto:
Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier do ubitego białka, następnie dodać żółtka i powoli wmiksować. Mąkę zmieszaną z kakao, sodą oraz proszkiem do pieczenia dodawać do jajek na przemian z mlekiem i olejem. Tortownicę wyłożyć papierem, wylać do niej ciasto i piec w temperaturze 160 stopni góra-dół około 50 minut. Gdy będzie upieczone wyciągnąć z piekarnika do przestygnięcia. Następnie ściąć górną warstwę (zostawić około 3 cm spód) a potem wydrążyć jeszcze w spodzie okrąg na głębokość około 1 cm aby powstał spód jakby do tarty z obramowaniem.
Resztę ciasta pokruszyć w misce aby przypominała ziemię.
Na spodzie ciasta ułożyć banany (skropione cytryną) pokrojone wzdłuż lub w plasterki.
Masa:
Śmietankę ubić na sztywno, dodać potem cukier puder i śmietan-fixy i dalej ubić do uzyskania sztywnej konsystencji na wolnych obrotach. Do masy dodać pokrojoną drobno czekoladę i delikatnie wymieszać.
Na spodzie z bananami ułożyć masę a następnie posypać pokruszonym ciastem delikatnie dociskając do masy. Chłodzić w lodówce około godziny.
bardzo lubię to ciasto
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować :)
Usuń